Kalknagelbehandeling

Kalknagels

Een kalknagel is meestal een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel. Sommige schimmels kunnen bij de mens infecties veroorzaken. Een voorbeeld is de geïnfecteerde teennagel, in de volksmond "kalknagel" genoemd. Niet iedere kalknagel berust op een schimmelinfectie, maar vaak is een schimmel wel de veroorzaker. Schimmelinfecties van de nagels komen veel vaker voor dan men denkt. Daarom is het nuttig te weten hoe het er uitziet, wat de oorzaak is en wat er aan te doen valt.

Hoe ziet een kalknagel eruit ?

Een kalknagel door een schimmelinfectie is aanvankelijk wit of geel van kleur. Naarmate de schimmel dieper in de nagel groeit, verandert de kleur in geelbruin. De nagel ziet er dan verdikt, hobbelig en brokkelig uit en laat soms gedeeltelijk los. Zonder behandeling breidt de infectie zich steeds verder uit. Meestal is de grote teen het eerst en het meest uitgebreid aangetast. Soms is alleen sprake van aangetaste nagels, maar vaak bestaat er tegelijkertijd voetschimmel, het zogenaamde zwemmerseczeem. Soms ook zijn de aangetaste nagels het gevolg van een onbehandeld zwemmerseczeem, vooral als dit eczeem al langere tijd bestaat. Schimmelinfecties kunnen voorkomen in elke nagel aan hand en voet.

Hoe ontstaat een kalknagel ?

De schimmelsoort die meestal verantwoordelijk is voor kalknagels heet Trichophyton rubrum. Deze schimmel maakt voor zijn voortplanting grote aantallen schimmelsporen. Onder gunstige omstandigheden (warme, vochtige omgeving) groeien deze sporen uit tot schimmels. Sporen kunnen erg lang besmettelijk blijven. Iemand met een kalknagel kan miljoenen sporen rondstrooien. We komen in contact met deze sporen door (huis)dieren en door op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna's. Overal om ons heen zijn dus schimmels en sporen daarvan aanwezig, maar zij veroorzaken pas een infectie als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.

Schimmels gedijen het best in een vochtige, warme omgeving. Bevorderlijk voor schimmelgroei op de voeten zijn dus:

  • onvoldoende afdrogen van voeten.
  • nylons, synthetische sokken of kunststof schoenen.
  • overmatige transpiratie; knellende schoenen.

De huid heeft een goede afweersysteem tegen schimmels, de afweer kan vermindert zijn onder bepaalde omstandigheden zoals:

  • vaak wassen met veel zeep, en onvoldoende afspoelen van de zeep, waardoor het beschermende vetlaagje van de huid verdwijnt.
  • gebruik van zeep met desinfecterende bestanddelen.
  • bijvoorbeeld bij suikerziekte.

Het is dus niet zo dat zwemmerseczeem of kalknagels wijzen op gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties worden veroorzaakt door een complex van factoren. Het is voor de behandeling belangrijk te weten of een schimmel de oorzaak is van de kalknagel. Als de oorzaak een schimmel is, dan is dat meestal de al eerder genoemde Trichophyton rubrum. De voetverzorger heeft hierin een signalerende taak, maar mag geen diagnose stellen. Dit is de taak van de arts. Om zekerheid te verkrijgen, moet de arts de schimmel verder onderzoeken en bijvoorbeeld onder de microscoop bekijken.

Behandeling door Poort Pedicure te Heerhugowaard

Een kalknagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de kalknagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. De meeste mensen gaan pas naar een dokter als meerdere nagels zijn aangetast. Tot voor kort was de behandeling van kalknagels erg moeizaam. Dat is deels te wijten aan het feit dat de medicijnen zeer langdurig (minimaal een jaar) geslikt moesten worden. En zo lang hield bijna niemand het vol. Daarbij kwam, dat de schimmel niet altijd verdween, of zelfs weer terugkwam. Bovendien moest de behandeling door bijwerkingen van de medicijnen, onder andere op de lever, soms gestaakt worden.

Ook als de schimmel na enkele weken is gedood, duurt het enige tijd voordat de nagel geheel gaaf is geworden. De kalknagel moet uitgroeien, waarbij het aangetaste gedeelte wordt vervangen door nieuw nagelmateriaal. De genezing van een kalknagel kan door de voetverzorger worden begeleid, ondermeer door de nagelplaat te frezen en zo de extra verhoorning van de nagel te verwijderen. Daarnaast tamponneert de voetverzorger de nagelwal om het ingroeien van het nieuwe nagelmateriaal te voorkomen. Hierdoor wordt de overlast van kalknagels tot een minimum beperkt.

Afdrukken